Taxen är en av världens tio mest populära hundraser och den kommer från början från Tyskland. Det finns totalt nio olika varianter av hundrasen tax. Hunden är vanlig som sällskapshund men är från början en grythund och används ibland också som drivande hund. Namnet Tax har sitt ursprung i det tyska ordet “dachs” som faktiskt, konstigt nog, betyder grävling. I Tyskland kallas dock taxen numera för Dackel eller Teckel. Rasen är från början en typ av tyska braquehundar som har genomgått en dvärgmutation och därmed blivit mindre. Taxar har använts länge som både sällskapshund och drivande hund. Det finns bland annat belägg för att de ska ha varit vanliga i det romerska riket och de omskrevs för första gången under 1200-talet.

Taxar som rashund utmärks av att vara mångsidiga, de har bland annat ett väldigt starkt skall vilket gör att de ibland misstas för större hundraser, dessutom är de kända för att ha ett intensivt temperament och ett envist lynne. Den svenska typen av tax används mest inom olika former av jakt. Taxen finns i tre storlekar som kallas för dvärgtax, kanintax och normalstor tax. Dessutom finns de i tre typer av hår som kallas för långhårig, korthårig eller strävhårig tax.

I Sverige benämns hundrasen tax för första gången år 1753 av Carl von Linné. Till en början kallades hunden för hanse i Sverige men också för gravehund och gräfvsvinshund. Man tror dock att taxen har funnits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Man tror att den infördes i Sverige av Kung Fredrik I.

Taxar har alltid varit en väldigt populär typ av hundras och har bland annat förekommit väldigt mycket i kulturen. Det finns bland annat många tavlor som har målats med just taxar som modeller och i filmer kan man ofta se att karaktärerna äger en eller flera taxar.