En väldigt vanlig hundras som de flesta känner till är schäfer. Hundrasen har sitt ursprung i Tyskland och namnet schäferhund betyder på tyska herdehund. Den används mest som sällskapshund men har också använts som brukshund och vallhund. Tidigare hette rasen endast schäferhund men idag har den officiellt bytt namn till tysk schäferhund, den kallas dock alltjämt oftast endast för schäfer. Rasen har bland annat utsetts till världens näst populära hundras och i Tysklands föds det över 50 000 schäfervalpar om året.

Schäfern som ras utmärks av att den är väldigt lydig, modig och tålmodig. Den är vanlig att använda i tjänster av olika slag och brukar bland annat användas inom poliskåren. Schäfrar kan dock skilja sig rätt mycket från varandra. Utmärkande för schäfrars utseende är dock att de med åren har gått från att vara relativt små hundar till att idag vara stora. Eftersom alla länder inte har följt denna utveckling ser de därför lite olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Schäfrarna brukar ha svart sadel och i övrigt brun och rödaktig päls.

När det kommer till hundrasens hälsa så finns det en hel del problem som kan förekomma. Bland annat har de ofta olika typer av allergier och det förkommer också problem med leder och rygg. Detta har lätt till att schäfern har fått ett visst rykte som en hund med sämre hälsa än andra hundar, men detta är egentligen felaktigt. Schäfern blir inte mer sjuk än de andra flesta hundar men däremot ställer man kanske högre krav på schäfern eftersom de allmänt ses som en hund som ska vara stark och frisk och användas inom försvar och kamp på olika sätt. Ryktet beror alltså i mångt och mycket på att man har särskilda förväntningar på just schäfern som man inte har på många andra hundar.