Hundrasen pudel kommer från Frankrike och räknas som en sällskapshund. Det är världens tredje mest populära hundras och den finns i fyra olika storlekar, dessa är mellanpudel, toypudel, storpudel och mellanpudel. Mellan år 1960 till 1982 var det den mest populära hundrasen i USA.

Genom historien har pudeln bland annat använts mycket inom cirkusar och som tryffelhund. De uppkom troligtvis vid medelhavet under medeltiden och beskrevs först i skrift på 1500-talet. Utmärkande för hundrasen pudel är att de ofta är glada och intelligenta. De gillar att tävla med andra hundar och brukar vara lätta att lära saker och ting. De är lätta att känna igen eftersom de har ett väldigt typiskt utseende. De har en väldigt ullig päls som dock kan förekomma i olika färger. Dessutom brukar de eftersom de har så mycket päls ofta vara klippta i särskilda frisyrer, särskilt då de deltar i olika utställningar.

Hundarna är dessutom en ras som inte lider särskilt mycket av problem med hälsan. Detta tror man beror på att de inte har varit utsatta för extremavel. De ser ofta likadana ut i hållning och övrigt utseende oavsett om de är av en större eller mindre sort. Pudlar har också mytologiserats mycket genom historien. Det finns bland annat ett uttryck som kallas för “pudelns kärna”, men också andra så som “att pudla” eller “att göra en pudel” när man kryper till korset av någon anledning.

Pudeln nämns för första gången i svensk skrift år 1771 men den har förmodligen funnits längre än så i landet. Bland annat har Carl von Linné tidigare än så beskrivit en hund som troligtvis är just en pudel. Pudeln har varit något av en modehund fram och tillbaka genom historien och i Skandinavien blev den främst populär efter världskrigen då hundrasen importerades i väldigt hög utsträckning framför allt från England.