Hundar och människan har levt sida vid sida under tusentals år och hundar brukar ses som människans allra äldsta följeslagare. Från början härstammar hundar troligtvis från vargar som domesticerats som det heter. Det innebär att de har blivit tama och vana vid människor. Troligtvis skedde detta genom att många av dem har levt nära människor och ätit av deras matrester, vilket med tiden ledde till att de blev mer vana vid människor och inte lika fientligt inställda.

Hundar har använts över i stort sett hela världen och man har funnit bevis på att hundar och människor har levt tillsammans i åtminstone 7000 år. Fynd har gjorts av arkeologer i både Mellanöstern, Europa och Kina. Det finns dock de som hävdar att hundar är en helt egen art och att de skiljer sig från vargar, men området är omtvistat.

De hundar som vi vanligtvis ser idag har främst avlats fram av människan genom att man har parat hundar som man tyckt om och som uppför sig på ett tillfredsställande sätt. Detta har lett till att det idag finns väldigt många olika hundraser som kan se väldigt annorlunda ut så som exempelvis dalmatiner, som är vita med svarta prickar, eller pudlar som har krulligt hår och långa öron.

Hundar har också genom historien används istället för hästar som dragdjur och de används för detta i viss utsträckning än idag. Det var bland annat vanligt i fjällområden där underlaget var alldeles för ojämnt för hästar eller i andra områden där de lämpade sig bättre än hästar. De är dock inte lika starka som hästar så det krävs ofta att man använder väldigt många hundar när de används i dragsyfte.

Framavlingen av hundar har genom åren ibland förekommit i dunkla syften, ett exempel på detta är pitbull och andra typer av kamphundar som avlats fram för att vara bra på att slåss.